Transport av båt

Posted on: december 5, 2021 Posted by: linus Comments: 0

Transport av båt

Att äga en båt innebär att du troligtvis kommer att behöva transportera den förr eller senare. Det kan handla om transport till och från en marina eller för vinterförvaring i ett båtvarv eller egen tomt. Båtägare som har mindre båtar (eller kanot) vill ofta kunna frakta båten till olika vattendrag och sjöar för fiske samt rekreation. För att själv kunna transportera din båt behöver du korrekt utrustning, en bil med bra dragkrok och rätt båttrailer.

Köpa en båttrailer

När du är på väg att köpa en egen båttrailer, ny eller begagnad, finns det en hel del du behöver veta. Först och främst måste båttrailern ha rätt storlek för din båt samt vara trafiksäker. Många gånger finns det möjlighet att köpa en trailer samtidigt som du köper en ny båt, ofta till ett bättre pris. Dessutom säljs många begagnade båtar tillsammans med sin båttrailer. En upptagningsvagn eller båtvagn är inte samma som en båttrailer och kan inte användas för längre transporter. Benämningen båtkärra kan vara förvirrande eftersom den kan vara en båtvagn eller en trailer så det gäller att kontrollera vilken typ av båtkärra det handlar om.

Båttransportvagn

På Transportstyrelsens sajt kan du läsa om vad som gäller för båttransportvagnar oavsett typ. En båttransport vagn kan vara en släpvagn eller ett efterfordon.

Ett efterfordon saknar fjädringsanordning mellan chassi och hjul och behöver inte registreras. En släpvagn däremot måste vara registrerad. Det räcker inte att skaffa en bra trailer utan du kommer även att behöva en bil som får dra din båttrailer med last. Hos exempelvis Riddermark Bil finns ett brett urval av mycket bra begagnade bilar i Stockholm att välja mellan när du funderar på att köpa bil. Riddermark Bil säljer svensksålda bilar som är yngre än 10 år gamla och som är i mycket gott skick. Givetvis kan du byta in din nuvarande bil eller välja att sälja den. När du säljer din bil hos Riddermark Bil kommer du att få betalning direkt och behöver inte vänta på att bilen säljs till någon kund.

Segelbåt och kajak

Vid frakt av en segelbåt är det mycket viktigt att vara observant på säkerheten. Eftersom en segelbåt är ett stort objekt att flytta kan det vara enklare att vända sig till en professionell transportfirma. Om du väljer att använda ett transportföretag bör du alltid kontrollera företagets försäkringar. Firmans försäkring måste vara trygg och börja gälla direkt när båten tas an av transportföretaget.

Att frakta en kajak är betydligt enklare och den kan lastas direkt på din bil. Däremot är det viktigt att kajaken lastas på rätt sätt och att du investerar i korrekta fästanordningar för att kunna transportera den lagligt och säkert på landsväg. En kajak kan transporteras i sidoläge eller normalläge. Om du ska frakta kajaken långt och äger en glasfiberkajak är det bäst med sidoläge. Detta läge kommer att fördela vikten utmed den starkaste punkten på kajaken. När du lastat av kajaken kan du gärna använda en kajakkärra för att flytta den till och från vattnet.

somalite