Hur lagar man mat på sjön?

Posted on: februari 24, 2022 Posted by: linus Comments: 0

Hur lagar man mat på sjön?

Att vara ute med båten är fantastiskt härligt, eller hur? Att känna vinden i håret och solen mot huden och kunna hoppa i vattnet när än det behagar. Att laga mat ute på sjön kan dessvärre vara svårare om du har en liten båt utan ett komplett kök, men har du en stor yacht eller segelbåt ska det inte vara några konstigheter. Här tipsar vi om hur du får härliga måltider ombord.

Stormköket är det absolut bästa att ha med dig när du är ute på sjön, även om du har ett bra båtkök. Man vet aldrig om något skulle hända eller om något går sönder. Ett stormkök blir din räddare i nöden och passar även bra om du vill gå av på någon ö och laga mat ute på klipphällarna.

Engångsgrillen

Med en engångsgrill slipper du jobbig rengöring och du kan få världens godaste kött till på köpet. Tänk dig att gå av båten, stiga iland på en ö, tända grillen och smaka den bästa maten lagad under den klarblå himlen. Till grillat kött eller fisk kan du dessutom servera det mesta, från fräsch sallad till smakrik pesto till pastan som får det att vattnas i munnen. Smakrik pesto till pastan kan du faktiskt göra själv eller köpa färdig. Färdigköpt pesto är enklare om du ska laga mat ute på sjön.

Mat på sjön godare än du trott

Du kanske fortfarande tror på myten om att livet på sjön bara innebär snabbmakaroner och falukorv men där tar du fel. Faktum är att det går att äta riktigt lyxigt ute på sjön. Visst, ibland måste du köpa färdiga förpackningar som går att tillaga snabbare men kvaliteten är det inget fel på. Tänk dig en smakrik pesto till pastan med egenfångad fisk. Eller färdiga mjölblandningar att bara tillsätta vätska i för att sedan skjutsa in i ugnen och få hembakat bröd direkt på skutan. Och du, det finns även himmelska desserter som kladdkaka eller äppelpaj som går att laga från scratch ombord. Nyfiken?

Kokböcker för båtlivet

Det existerar många kokböcker som är gjorda just för båtfolk och båtliv. Båtköket är en, och 14 långseglares recept är en annan.

Idag finns en mängd enkla recept som är anpassade efter båtkök på yachter eller segelbåtar. Ska du emellertid ro ut med en eka så får du nog ta med stormköket eller förbereda allt hemma.

Tänk på att inte skräpa ned

Det finns mycket att hålla reda på ute på sjön, vett och etikett så att säga. Detta gäller även nedskräpning både ombord och hur du behandlar miljön ute på kobbar och skär. Tänk på att aldrig lämna saker kvar ute i naturen så att djur drabbas av dem. Men inte heller människor som kommer på besök till en ö eller strand har lust att mötas av tomma förpackningar och gamla matrester.

Och du, förutom att ha med dig ett bra kök, ta även med dig medicinsk utrustning ombord ifall grillen skulle kasta en gnista på huden eller liknande.

somalite