Vett och etikett på sjön

Posted on: januari 20, 2022 Posted by: linus Comments: 0

Vett och etikett på sjön

Att äga och framföra en båt är en nöjsam upplevelse för det mesta. För den som är ny som båtägare kan det dock vara bra att veta att det finns en hel del regler till sjöss som kan framstå som ovana. Dessa handlar dels om grundläggande saker som hyfs, men också till stor del om säkerhet. Att vara sjöman är förenat med en hel del risker som du behöver dra ditt strå till stacken för att se till att de inte inträffar.

Undvik att krocka

En av de mest grundläggande sakerna till sjöss är givetvis att se till att inte kollidera med någon annan båt, eller ett grund. Även om det i det sistnämnda fallet framförallt är du och din båt som tar skada tar du ändå sjöräddningsresurser i anspråk. Ett allmänt råd till dig som båtägare är att läsa igenom Transportstyrelsens föreskrifter om sjövägsregler för att få veta hur väjningsregler och liknande fungerar till sjöss. Tänk också på att det alltid föreligger extra stor kollisionsfara när det är dåligt väder och nedsatt sikt. Det kan vara bra att investera i bra blixtljus för sådan tillfällen. Om det till exempel blåser upp till storm och du behöver ankra gör då blixtljusen att andra båtar får en bättre chans att se dig.

Tänk på miljön

Havet och skärgården är härliga platser, men de är också extra känsliga och skyddsvärda. Du som sjöman har ett stort ansvar att se till att inte lämna kvar skräp någonstans. Allt du tar med dig ska också tas med hem.

Att stanna till på en obebodd ö och grilla är en fantastisk sak att göra på sommaren. Men var extra noga med att släcka alla eldar och liknande. Du vill inte vara ansvarig för att starta en brand. En sak som är lätt att glömma är också att landstigningen kan vara miljömässigt skadlig. Försök undvika att riva ner mossor och lavar som växer på klippkanter när du lämnar båten. Stör djurlivet så lite som möjligt. Många öar huserar ruvande fåglar som inte vill att du ska klampa runt vid deras ägg.

Ta hänsyn till andra

Båtlivet är speciellt på många sätt. På din egen båt är du eller ni ensamma, men i många fall finns det ändå folk runt dig som lätt kan bli störda. Det gäller särskilt när ni ankrat i hamn. Undvik högljudda fester sent in på natten och tänk på att även andra saker kan vara extremt störande. Ingen gillar att väckas av att grannbåten guppar in i ens egen när de som äger den passar på att få lite vuxentid. Det är också kutym att respektera att den som kom först till en naturhamn kanske vill vara själva där. Fråga alltid innan ni ankrar bredvid.

somalite