Förbandsväska – medicinsk utrustning på båten

Posted on: oktober 15, 2019 Posted by: linus Comments: 0

Förbandsväska – medicinsk utrustning på båten

Att spendera en längre tid på en båt är både avslappnande och roligt. Båtliv innebär dock särskilda risker. Besättningen kan skada sig och det är ofta långt till närmaste sjukhus. För att tiden på båten ska bli så avslappnande som möjligt är det viktigt att du ha all nödvändig medicinsk utrustning ombord. Detta förbereder dig och besättningen så att ni kan agera snabbt om olyckan är framme. Alla båtägare bör ha en ordentlig förbandsväska. Här får du tips om de viktigaste produkterna att packa i förbandsväskan för att klara akuta situationer under båtturen.

Receptbelagda läkemedel

Innan ni kastar loss och beger er till sjöss är det viktigt att ni packat alla receptbelagda läkemedel. Detta kan göras både online och hos apotek. Det kan även vara bra att veta att det går att hämta ut dina recept online om det skulle behövas. Genom att logga in med Bank-ID kan du beställa dina receptbelagda läkemedel snabbt och smidigt på nätet. Medicinen kan levereras fraktfritt till ombud eller något apotek i närheten för utlämning. Du kan även hämta ut recept åt dina barn och personer du har fullmakt för. Kontrollera därför var ombuden ligger i förhållande till den planerade rutten.

För sår & stukningar

Båtlivet till sjöss och i hamn ökar risken för sår och stukningar. Skärsår kan se väldigt olika ut och händer oftast när man minst anar det. Blödande sår kräver bland annat förband, plåster, rengöring och sax. Köp gärna klippbara plåster så att du kan anpassa det efter sårets storlek. Om du har småbarn på båten kan det vara bra att ha fina barnplåster. Dessa har ingen särskild funktion annat än att de brukar vara omtyckta av små barn. Sår måste alltid tvättas innan plåstret sätts på. Det finns många olika sorters sårtvättar. Det är smidigt att ha en förpackning med våtservetter med sårtvätt. Vid större sår kan det vara bra med klippbara sårdynor och tejp. Sårdynan läggs direkt mot såret. Vid stukning behövs en kompressionslinda för att stoppa den inre blödningen. Kompressionslindan är även mycket användbar vid större blödningar för att strypa blodflödet. Detta kan livsavgörande om blödningen är stor och det dröjer lång tid innan hjälpen kommer. Tejp, sax och pincett är nödvändiga verktyg i förbandsväskan.

För brännskador & insektsbett

Vid brännskador eller insektsbett är det viktigt att ha brännskadeförband eller gel. Dessa har både en smärtlindrande och kylande effekt. Vid första gradens brännskador räcker det oftast med kylbalsam och förband, men vid större brännskador samt brännskador från kemikalier måste sjukvård uppsökas.

Övrigt

Annat som är bra att ha i förbandslådan är receptfria smärtstillande tabletter och vätskeersättning. Vätskeersättning kan behövas om kroppen förlorar mycket vätska, exempelvis vid varmt väder, kräkningar eller diarré. Vätskeersättningen innehåller både socker och salt och återställer vätskebalansen. Även solskydd och aftersun är bra att ha, framför allt på sommaren när solen är stark.

somalite