Rätt val av båtvarv

Posted on: februari 28, 2020 Posted by: linus Comments: 0

Rätt val av båtvarv

Någonstans måste båten förvaras på vintern och det allra säkraste och vanligaste sättet är i ett båtvarv. Ett båtvarv är ett slags båthotell där folk lämnar in sina båtar för vinterförvaring men även på reparation om det skulle behövas. Båtvarvet har stora hallar eller lokaler (varma som kalla) där båtarna står, i tryggt förvar från fukt och tjuvar.

Det är dock värt att tänka till lite innan man väljer båtvarv. Hur nära ligger varvet ditt hus eller din sommarstuga? Hur erkänt är det? Vad erbjuder dem och till vilket pris?

Vilken service vill du ha?

Bestäm först hur stor service du vill ha och kommer att behöva. Ett varv med fullservice är det allra bästa men kostar naturligtvis en slant extra. Ju mer service som erbjuds desto snabbare kan du sätta båten i sjön och ge dig ut i solen framåt vårkvisten. I annat fall kan det dra ut på tiden.

Många varv har olika servicepaket att välja mellan. Kika runt på dessa om det finns och ta ett djupgående samtal med varvet för att höra dig för exakt vad som gäller. Har du en större båt eller yacht kan det vara bra att ha med fler tjänster än bara förvaring, såsom:

  • Elarbeten och översikt av digital teknik med mera
  • Lackning
  • Träarbeten eller renovering av plastmaterial
  • Riggarbeten
  • Mekaniska arbeten och underhåll

Ett bra båtvarv bör ha ordentliga verkstäder där båtarna tas omhand under vinterförvaringen. Det kan dock ske en olycka under sommaren som att motorn pajar eller att skrovet blir helförstört om båten går på grund. Då är det viktigt med en aktör som direkt rycker in och åtgärdar problemen.

Precis som i en bostadsrättsförening där det ständigt krävs underhåll, teknisk förvaltning av fastigheten och säkra system med mera, behöver du också kolla att båtvarvet du anlitar har stenkoll på läget.

Specialiserade varv

Vissa båtvarv är nischade till att specialisera sig på en viss typ av båtar. Det kan vara mindre fritidsbåtar eller stora segelbåtar där det finns plats för mastförvaring och liknande. Vilken båt du har kan få avgöra valet av varv även om det finns flera faktorer som spelar roll. Ju mer avancerad båt du har desto mer nischat vill du nog att varvet ska vara.

Närheten till båtvarvet

Sist men inte minst kan det vara klokt att ta upp frågan: var ligger båtvarvet? Har du en mindre båt kanske det inte är någon större konst att transportera den längre bort, men har du en stor båt vill du nog åka så kort bit som möjligt med båten på släp. Du kan naturligtvis också betala båtvarvspersonalen för att åka och hämta din båt åt dig samt ta upp den om så önskas. Det hela är egentligen en fråga om budget och individuella behov.

somalite