Övervintra båten

Posted on: december 16, 2018 Posted by: linus Comments: 0

Övervintra båten

När vintern är på väg är det dags att förbereda båten för vinterförvaring. Här är lite saker du behöver tänka på. Tänk på att vara ute i god tid med att boka kranlyft om du behöver en sådan. Väntar man allt för länge är väntetiderna långa och det är full aktivitet vid upptagningsplatserna. Ska du palla upp båten kan du förbereda pallningen. Tänk på att även en liten båt som förvaras på trailer kan behöva pallas upp så att den ligger säkert, stadigt och stabilt.

När båten väl är uppe ur vattnet har du ett gyllene tillfälle att reparera skador och underhålla skrovet. Kanske finns det sprickor som behöver fyllas i och fixas eller kanske behöver träbåten målas om, lackas eller underhållas på annat sätt. Generellt kan man säga slipa på vintern, låt båten torka och laga på våren innan sjösättning, men det beror ju på om båten ska stå inomhus eller utomhus. Passa på att grovrengöra båten när du har den uppe. Slipa och putsa bort snäckor och alger, men det där finputset som kommer sen kan du vänta med till våren. Ska båten stå utomhus är det viktigt att täcka över den på rätt sätt så du minskar vindfång samt skyddar den från regn och snö. Se även till att det finns viss ventilation så att det inte blir för tätt, då har du fukt och mögel som ett brev på posten. Stäng kranar, töm slangar och fryskonservera båtens toalett, vattenpump och varmvattensberedare. Töm och stäng av kylskåpet, se även till att skafferiet och andra utrymmen är tomma. Allt som kan dra till sig ohyra måste bort. Passa på att tömma ur hela båten på alla textilier som mattor, dynor etc. och förvara det hemma.

Visste du att dåliga batterier är en av de vanligaste orsakerna till motorkrångel när man sätter igång båten på våren igen? Ta därför hem batteriet och underhållsladda det över vintern. Båtens motor är en dyr och viktig sak som behöver service, omvårdnad och en rejäl vinterkonservering. Se till att det blir gjort på rätt sätt. Man behöver inte ta upp båten, man kan ha kvar båten i vattnet under vintern om man vill det.

Hala båtdäck eller bryggor på vintern kan vara förrädiska. Det kan lätt ske en olycka eller att man halkar omkull. Då kan man ramla och slå i tänderna. Har du halkat omkull och fått en smäll är det lika bra att boka tid hos distriktstandvarden.se så fort som möjligt för att laga en skada eller dokumentera en händelse som kanske kan ge en skada längre fram. För att man ska få ut några pengar på eventuell försäkring krävs det också att man har dokumentation av en tandläkare. Var försiktig i och kring båten, även på vintern, och använd bra skor så du minimerar risken att halka.

Innan du är helt klar, kontrollera vad du behöver göra för att stöldskydda din båt. Hur ska du göra för att försäkringen ska täcka? Vad ska låsas, hur ska det låsas och på vilket sätt?

Lycka till med din båt!

somalite