Tips inför sjösättningen

Posted on: juli 18, 2018 Posted by: linus Comments: 0

Tips inför sjösättningen

Varje vår så pirrar det lite extra inför sjösättningen av ens segelbåt. Men för de som är nybörjare och ska sjösätta sin båt för första gången, kan det underlätta att få några tips på vägen. Detta gör att det kommer bli lite enklare och smidigare att få båten i sjön.

Sjösättningstips

Här kommer några av tipsen som kan underlätta sjösättningen.

Motorn

Innan båten kommer i sjön bör man ta en extra koll på bränsleledningarna och se till att byta bränslefiltret, detta för att kunna undvika motorstopp. För de motorer som drivs med diesel bör man dessutom kontrollera att inte bakterier har börjat växa i bränsletanken. Ett tips inför de kommande seglatserna är att se till att ha ett extra bränslefilter, för att vara på den säkra sidan.

Gör en service på drev och motor, byt filter och olja. Finns det möjlighet bör man se till att kontrollera att impellern ger den kylning som den ska, annars får man byta den. Kontrollera även batterier och se till att de är helt fulladdade. Dessutom kan det vara bra att kolla om det finns en lämplig nivå av batterivatten i dem. Finns det oxid på anslutningarna tar man bort det med en borste.

Anoderna

Något som är viktigt är att kontrollera anoderna och byta dem efter behov. Anoderna sitter vanligtvis på skrovet, på drevet och axeln för propellern. Beroende på vilken typ av vatten man seglar i, bör man ha anoder av zink för saltvatten och aluminium för vatten som är bräckt, samt för sötvatten gäller det magnesiumanoder.

Mast och vant/stag

Segelbåtens mast och vant/stag behöver få sig en övergång och kontrolleras att de är i fullgod kondition och klarar av segling. Ta en titt och se efter om det finns rost, sprickor och oxidation, där de olika materialen möts och vid vantens/stagens infästning för vant- eller stagskruvarna.

Skrov och däck

Se till att skrovsidorna blir skyddade med vax om det är en plastbåt. Skulle ytan vara matt, får man kanske börja använda ett polermedel av den starkare typen. Dessutom behövs skrovgenomföringar kontrolleras, så att det går att öppna och stänga dem som de ska. Därutöver är det viktigt att slangar är fräscha och fastsatta ordentligt med två slangklämmor. Glöm inte bort att kolla andra hål som har gjorts i skrovet, såsom exempelvis logg och ekolodets givare.

Finns det ett teakdäck som är obehandlat kan det tvättas med en borste som är mjuk och det går bra att använda diskmedel och varmt vatten för rengöringen. Det gäller att se till att borsta rakt över fibrerna för att inte däcket ska slitas i onödan.

Mer info

Vill man ha mer info om andra tips inför att sjösätta sin båt, finns det på nätet. Det går att söka precis som om man letar efter Hotels enastående rabattkod eller annat som kan vara av intresse. Vilket är smidigt och enkelt!