Säkerhetsutrustning på båten

Posted on: april 18, 2018 Posted by: linus Comments: 0

Säkerhetsutrustning på båten

Att vara på sjön är alltid förenat med viss fara, och det gäller att vara förberedd på farliga situationer genom att ha korrekt säkerhetsutrustning ombord. Det värsta man kan göra är att tänka: ”Det händer inte mig” – så har sannolikt många människor tänkt innan de varit med om en allvarlig olycka. Genom att förbereda sig kan man förhindra att allvarliga situationer får allvarliga konsekvenser.

A och O när man vistas på en båt eller nära vatten är självklart att bära flytväst. Det gäller inte bara barn, utan även vuxna, och det är särskilt viktigt i början av båtsäsongen, det vill säga på våren. Då är det nämligen fortfarande mycket kallt i vattnet, vilket gör att man drabbas av en köldchock om man ramlar i. Det gör att även en van simmare kan bli oförmögen att röra sig, och de sekunder det tar för någon att kasta i en livboj eller komma till undsättning kan vara ödesdigra. Flytväst är med andra ord ett måste, liksom nyss nämnda livboj med kompletterande livlina.

Det är dock inte bara i vattnet som fara kan uppstå, utan även ombord på båten. Om det till exempel skulle ta eld i motorn eller i pentryt är det viktigt att ha en brandsläckare ombord. Lika viktigt är att se till att lämna in brandsläckaren på service årligen, för att säkerställa att den fungerar. Annars är poängen med att ha den ombord borta, då den bara innebär en falsk trygghet.

Det är också viktigt att ha utrustning ombord som är till hjälp vid ett skeppsbrott eller andra nödsituationer, till exempel ett första hjälpen-kit och nödsignaler. För att förebygga att sådant händer är det självklart även viktigt att ha sjökort och GPS ombord, liksom att så många i besättningen som möjligt kan navigera båten.

Eftersom det är mycket man ska ha med sig inför en resa med båten, både i form av säkerhetsutrustning och i form av mer trevlig last som matsäck, filtar och annan packning, kan det som båtägare vara bra att ha en bil med rejält med lastutrymme, som en Volkswagen Caddy. På Transportstyling.se hittar du tillbehör och stylingprodukter till Volkswagen Caddy, så att du kan skräddarsy din bil för att passa dina behov – precis som du skräddarsyr din båt för att vara redo i en nödsituation.