Ha ett härligt båtliv genom att undvika att gå på grund

Posted on: september 17, 2018 Posted by: linus Comments: 0

Ha ett härligt båtliv genom att undvika att gå på grund

När sommarens första soldagar sprider värme och glitter på vattnet, så kliar det i mångas fingrar för att kunna kasta loss och ge sig ut till havs. Båtlivet är på ingång! Men det är inte bara guld och gröna skogar med att ta en lång båttur eller en seglarsemester. Svenska vatten är fulla av stock och sten som gömmer sig under ytan och om sommaren är lika varm som den under 2018, är det lätt att vattennivåerna sjunker och lämnar plats för grynnor som blir allt svårare att upptäcka.

Lita inte på instinkten – skaffa sjökort eller GPS

Vi känner alla igen det – envisa ”sjömän” som tror att de har koll på varenda sten ute i skärgården och slopar sjökortet utan problem. Ibland är de svenskar, ibland är de utländska medborgare som har hus i Sverige och tror sig känna havet utan och innan…

Vad händer? Inom en timme ligger båten och flyter mellan två kobbar med hål i skrovet eller knäckt motor och nödflaggen är hissad! Har du tur är det mitt i juli och förbipasserande ser dig och ditt sällskap för att bogsera er in. Men i värsta fall kan ditt sällskap röra sig om dig och någon ”sensommar-skeppare”, som i slutet av augusti eller början på september prompt vill ta en båttur och går på grund istället. Resultatet – ni är helt ensamma ute på sjön! Ni och sälarna, om ens det! Ingen hör er och ni får snällt paddla in mot land – om det finns en paddel i båten vill säga. Nej, då kanske ni till och med föredrar att lägga ned allting och spendera nästa sommar genom att hitta en bostad på https://www.mowido.se/ istället.

Gör dig/er själv en tjänst och skaffa sjökort kombinerat med GPS och plotter för att undvika dessa lömska grynnor som till slut kan stå er dyrt och tvinga er att reparera båten för tiotusentals kronor. Håll även uppsikt över vattenståndet som kan vara lågt under varma somrar och ge upphov till fler grynnor.

Ta dig inte an en båt du inte behärskar

Okey, det kan vara supertufft att ha en Bayliner som är klippt och skuren för kusten i Florida, men att köra den i Sverige är faktiskt ingen höjdare. Där är en Buster betydligt bättre, speciellt om du går på grund. Har du en ny båt, så testa hur den beter sig ute på fritt vatten och se till att du lär känna reglagen för att kunna styra utan problem. Ta dig således inte vatten över huvudet, för du riskerar att göra det ändå…