Bygga brygga – så gör du

En brygga med havet
Posted on: januari 19, 2018 Posted by: linus Comments: 0

Bygga brygga – så gör du

En brygga kan ge mycket nöje under våren och sommaren. Den kan användas för att förtöja båten, man kan bada ifrån den och man kan sitta där och bara ta det lugnt och höra vågorna slå. Bryggan kan vara tillverkad av flera olika material, men det vanligaste är en träbrygga. Den är skön att gå på och värmer fötterna om sommaren. Nackdelen är att dåligt slipade brädor kan ge stickor i bara fötter. Det finns också bryggor i stål. Dessa kan dock bli rejält hala att gå på när de blir blöta. En brygga behöver ofta inte underhållas särskilt mycket. Man kan olja in den för att få en en mörkare yta, eller behandla den med såpa för att ytan ska bli ljusare, men detta är valfritt. Att bygga en egen brygga är dock inte helt enkelt, och det finns en hel del att tänka på innan man börjar bygga.

Att bygga en brygga

Det krävs sällan bygglov för en brygga men dispens från strandskyddsbestämmelserna är i stort sett alltid ett tvång. Man måste också fundera över som som äger marken och Man hoppar i vatten från bryggavattnet innan bryggan byggs. När det står klart att det är okej att bygga finns det också mycket att tänka på. Man måste besluta sig om vilken typ av brygga man vill ha, samt se till vilken sort som passar sig bäst för bryggans placering. Sättet att bygga påverkas av vilken typ av brygga man väljer. Vissa bryggor ska pålas ner i marken medan andra flyter på ytan och fästs i järnrör. Andra typer av bryggor byggs ovanpå en stenkista som sänks ner i vattnet. Om det är en hård och stenig botten där bryggan ska byggas är ofta en flytande brygga eller en stenkista ett bättre val än en pålad brygga. Om man vill kunna ta bort sin brygga inför vintern, eller om man vill ta med sig den när man flyttar är också en flytande brygga ett effektivt och smart val.

Hur inreder man bryggan?

Om man har byggt en brygga och skapat ett litet utrymme där man bara kan ta det lugnt på bryggan kan det vara fint att inreda det på olika sätt. Med hjälp av billiga utemöbler kan man enkelt skapa en bra sittplats där man kan äta middag, fika eller bara njuta. Man kan sätta ut blommor, stolar och ett bord på bryggan. Om det rör sig om en flytbrygga kan denna vara något mer ostabil och på dessa är det bra att fästa möblerna i bryggan så att de inte ramlar av den. Om man har en stor brygga kan man också sätta upp ett partytält eller liknande som skyddar mot myggor, knott och andra flygfän. Lite belysning på bryggan skadar inte heller. Det kan vara riktigt mysigt att sitta där och höra vågorna klucka mot bryggan medan mörkret faller på, eller medan man solar. Dessutom tar solen mycket bättre i närheten av vatten.