Båt eller sommarstuga?

Posted on: februari 8, 2018 Posted by: linus Comments: 0

Båt eller sommarstuga?

Motsättningen mellan att ha en båt och att ha en sommarstuga har blivit något av en typisk diskussion i parförhållanden i Sverige – särskilt sedan den förevigades i filmen SOS – En segelsällskapsresa från 1988, där Arne och hans fru (som endast tilltalas som ”älskling”) genom hela filmen bråkar om att hon egentligen ville ha en sommarstuga, inte en båt. I filmen vinner frugan till slut diskussionen, och paret säljer båten och skaffar en sommarstuga, men i verkligheten behöver det inte vara den bästa lösningen. Huruvida man bör ha båt eller sommarstuga beror på vilken typ av semester man föredrar, liksom om man prioriterar andrahandsvärdet på sin investering.

Oavsett om man köper en båt eller sommarstuga är det ju nämligen en investering man gör, och det går inte att komma undan att en sommarstuga har ett bättre andrahandsvärde om man en dag vill sälja sitt sommarnöje. Det gäller oavsett hur gott skick man håller sin båt i. En sommarstuga har också ett bredare användningsområde, eftersom den kan användas året runt, inte bara på sommaren.

Därmed inte sagt att en sommarstuga alltid är det bästa alternativet. En båt passar bättre för de som känner sig rastlösa, och vill ha variation under sin sommarledighet – till exempel genom att kunna vakna till en ny ö eller hamn varje dag, och genom de äventyr som man ibland får uppleva på sjön (för det är långt ifrån alltid sol och lugnt vatten när man är ute på havet under en hel sommar). Båten ger en med andra ord frihet, och det är något som man aldrig kan få med en sommarstuga på samma sätt. Sommarstugan passar därför bättre för de som vill ha en fast punkt att ständigt återkomma till, och de som är villiga att investera tid och pengar i att skapa sin egen lilla drömvärld i och runt sin stuga.

Om man har oturen att hamna i samma situation som Arne och hans ”älskling”, det vill säga att den ena partnern i förhållandet vill en sak, och den andra vill något annat, är det bästa man kan göra att försöka kompromissa. Om den främsta anledningen till att den ena personen vill ha en sommarstuga är de odlingsmöjligheter som finns på sommarstugans tomt, kanske man till exempel kan kompromissa genom att bygga ett växthus på tomten till ens hus. På det sättet har man möjlighet att odla och plantera saker en längre period på året (från vår ända till höst) istället för under en begränsad period under sommarsemestern – även om det visserligen blir på en mindre yta än sommarstugans hela tomt. På det sättet går det både att ha kakan och äta kakan.

En annan bra lösning är att inte köpa vare sig båt eller sommarstuga, utan istället hyra båt ena halvan av semestern, och hyra en stuga den andra halvan. Då får båda som de vill, och ingen kan säga att det inte blir rättvist. Dessutom kanske den ena eller den andra partnern kan upptäcka att de tycker om båtlivet eller sommarstugelivet mer än de trodde, och bli konverterade. Då har man löst problemet på ett annat sätt.