Allt om katamaraner

Posted on: februari 9, 2018 Posted by: linus Comments: 0

Allt om katamaraner

En katamaran är ett fordon som, till skillnad från de flesta båtar, har ett dubbelt skrov. Det resulterar i att katamaranen oftast är såväl mer stabil och och rymligare som snabbare än andra former av båtar. Ordet katamaran är två sammansatta ord. Det första är ”kattu” som betyder ”binda” och det andra är ”maram” som betyder ”träd”. De första versionerna av katamaranen har spårats till 1500-talet f.kr där de då framfördes av polynesiska folkstammar. Genom århundraden har många båtälskare föredragit den här varianten av båt för både nöje och tävling. Även idag hålls tävlingar och uppvisningar där katamaranen spelar en huvudroll. Nedan har information om denna typen av båt sammanställts så att du som är nyfiken och vill lära dig mer kan få veta allt du behöver och lite till. Kanske är du intresserad av att köpa en katamaran för eget bruk? Räkna med en ganska saftig prislapp. Kvalitet och funktionalitet kostar.

Varianter och historia

Som nämnts finns flera olika varianter av katamaraner. Till exempel kan den drivas med motor eller med segel. Katamaranen kan också, beroende på storlek, drift och utförande, användas inom flera områden. Utöver sport och fritid används den också för passagerartransport, inom militären och som kryssningsfartyg. När det kommer till passagerartransport är vi i Sverige bekant med flera olika katamaraner som har använts som färjor mellan exempelvis Ystad och Bornholm. Inom militären används den här typen av båt i huvudsak för transport av militär utrustning då dessa båtar oftast är mycket snabbare än andra typer av båtar. Det ser ut som om dess hastighet och även drift kan komma att förbättras i framtiden. Redan nu ska en norsk snabbfärja med hybriddrift byggas. Den kommer att vara 24 meter lång, kunna frakta 86 passagerare och färdas i upp till 20 knop. Katamaranen kommer att byggas i ett material som är specialgjort för just hybriddrift. Jämfört med båtar av liknande design kommer den nya båten att ha ett hela 15-20% lägre energibehov. I dagens miljömedvetna värld är det här ett stort framsteg.

Historia och utveckling

Som nämndes redan i första stycket tillverkades de första varianterna av katamaranen på 1500-talet f.kr av polynesiska stamfolk. Det skulle dock dröja flera århundraden innan produktionen av katamaraner tog fart i västvärlden. Den första dokumenterade varianten kan spåras till William Petty som designade den 1662 i syfte att kunna segla snabbare. Han möttes av stor skepsis och katamaranen föll i glömska. Åtminstone fram till 1800-talet när en ny variant byggdes av engelsmannen Mayflower F. Crisp. Han döpte båten till Original och använde den för handelsrutter till och från Burma. Senare samma århundrade skulle en amerikan också komma att bygga en båt med dubbla skrov döpt till Amaryllis. Den tävlade i en regatta 1876 och visade sig då vara mycket snabb och intresset växte. Den moderna katamaranen har alltså sina rötter långt bak i tiden. Att den nådde ut till den större massan berodde på att dess framgångar i bland annat regattor gav mycket bra reklam. Precis som medtryck.com kan hjälpa med bra reklam. ett måste för att nå fler.